Tappava vai karkottava ja tappava vaikutus?

Markkinoilla olevilla punkkivalmisteilla on joko tappava ja puremista ehkäisevä eli karkottava vaikutus tai vain tappava vaikutus punkkeihin. Karkottava vaikutus ehkäisee punkkien tarttumista turkkiin ja siten vähentää myös riskiä, että punkki kulkeutuisi elämien mukana sisälle.

Markkinoilla on useita punkkien torjuntaan tarkoitettuja lääkevalmisteita. Valmisteissa on eroja esimerkiksi vaikutusajan, valmistemuodon ja käyttöaiheen suhteen.

Tuotteilla on joko tappava ja puremista ehkäisevä eli karkottava vaikutus tai vain tappava vaikutus punkkeihin. Punkkivälitteisten sairauksien tarttumisriski on pienin käytettäessä tuotetta, joka ehkäisee myös puremista. Suurin osa tuotteista annostellaan ulkoisesti eläimen iholle (pannat, paikallisvaleluliuokset ja sumute). Saatavilla on myös suun kautta annettavia valmisteita. Lääkkeiden vaikutus perustuu puutiaisten hermoston toiminnan häiriintymiseen, mutta tuotteilla ei ole vaikutusta nisäkkäiden hermostoon.

Vaikutusajat voivat vaihdella neljästä viikosta kahdeksaan kuukauteen. Lääkkeiksi rekisteröityjen tuotteiden teho, laatu ja turvallisuus on tutkittu tarkkojen viranomaismääräysten mukaisesti ja niiden vaikutuksia tarkastellaan säännöllisesti. Yrttituotteilla ei ole vastaavanlaisia vaatimuksia, joten niillä ei ole todistettua tehoa eikä seurantaa.