Tappava vai karkottava ja tappava vaikutus?

Markkinoilla olevilla punkkivalmisteilla on joko karkottava eli puremista ehkäisevä ja tappava tai vain tappava vaikutus punkkeihin. Karkottava vaikutus ehkäisee jo punkkien tarttumista turkkiin ja näin vähentää myös ihmisen riskiä sairastua punkkivälitteisiin sairauksiin.

Markkinoilla on useita punkkien torjuntaan tarkoitettuja lääkevalmisteita, joita saa sekä ilman reseptiä että reseptillä. Uudet tuotteet ovat yleensä reseptilääkkeitä, mutta reseptiluokitus ei suoranaisesti kerro tuotteen tehokkuudesta. Valmisteissa on kuitenkin eroja esimerkiksi vaikutusajan, valmistemuodon ja käyttöaiheen suhteen.

Tuotteilla on joko karkottava eli puremista ehkäisevä ja tappava tai vain tappava vaikutus punkkeihin. Punkkivälitteisten sairauksien tarttumisriski on pienin käytettäessä tuotetta, jolla on puremista ehkäisevä vaikutus. Suurin osa tuotteista annostellaan ulkoisesti eläimen iholle (pannat, paikallisvaleluliuokset ja sumute), mutta saatavilla on myös suun kautta annettavia valmisteita. Lääkkeiden vaikutus perustuu puutiaisten hermoston toiminnan häiriintymiseen, mutta tuotteilla ei ole vaikutusta nisäkkäiden hermostoon.

Myös vaikutusajoissa on eroja neljästä viikosta kahdeksaan kuukauteen. Lääkkeiksi rekisteröityjen tuotteiden teho, laatu ja turvallisuus on tutkittu tarkkojen viranomaismääräysten mukaisesti ja näitä seurataan jatkuvasti lääkkeen ollessa markkinoilla. Yrttituotteilla ei ole vastaavanlaisia vaatimuksia, joten niillä ei ole todistettua tehoa.