Punkkisuoja iholle vai suun kautta

Lääkkeellisissä punkkivalmisteissa eroja löytyy niin käyttöaiheissa, lääkemuodoissa kuin vaikutusajoissakin. Osalla vaikutus kestää 4 viikkoa, osalla jopa 8 kuukautta. Mikäli sopiva punkkisuoja mietityttää, keskustele eläinlääkärin kanssa.

Iholle annosteltavia punkkivalmisteita ovat pannat, paikallisvaleluliuokset ja sumute. Niistä vain osalla on punkkeja tappavan vaikutuksen lisäksi myös punkkeja karkottava vaikutus. Karkottavan vaikutuksen sisältävää punkkivalmistetta käytettäessä punkit altistuvat jalkojensa kautta vaikuttavalle aineelle joutuessaan kosketuksiin hoidettavan eläimen karvojen kanssa. Tämän seurauksen punkin hermosto yliärsyyntyy, mikä johtaa punkin kuolemaan.

Iholle annosteltavien punkkivalmisteiden vaikuttavat aineet eivät imeydy koiran tai kissan ihon läpi ja niiden vaikutus alkaa heti, kun aine on levinnyt eläimen ihon pinnalla olevaan rasvaan ja turkkiin 1–2 vuorokaudessa.

Eläimeen jo mahdollisesti aikaisemmin kiinnittyneet punkit tulee poistaa ennen valmisteen antamista. Aineet vaikuttavat punkkiin useimmiten jo ennen kuin se ehtii imeä verta, mutta jos punkki on jo kiinnittynyt, se on poistettava.

Suun kautta annettavissa punkkivalmisteissa vaikuttavat aineet imeytyvät koiran elimistöön, joten ne vaikuttavat vasta kun punkki on imenyt verta. Riippuen valmisteesta, niiden vaikutus alkaa 12–48 tunnin kuluttua punkin kiinnittymisestä. Suun kautta annettavat punkkilääkkeet eivät estä koiraa tuomasta punkkeja turkissaan sisätiloihin.

Lääkkeellisten punkkivalmisteiden vaikutusajat vaihtelevat viikoista kahdeksaan kuukauteen.

Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä

Ennen punkkilääkkeen käyttöä pakkausseloste on luettava huolellisesti muun muassa oikean annostelun varmistamiseksi. Tuotteiden vaikutuksen kestoissa on eroja jopa samaa vaikuttavaa ainetta sisältävien tuotteiden välillä, joten kannattaa huomioida kuinka kauan tuotteen teho kestää. Joissain valmisteissa on myös erityisohjeita koskien koiria, jotka uivat tai joita pestään paljon, sillä joidenkin punkkivalmisteiden vaikuttavat aineet voivat olla vahingollisia vesieliöille ja pesut puolestaan voivat vähentää vaikuttavan aineen tehoa.

Haittavaikutuksissa pesu yleensä auttaa

Ulkoisesti käytettävien punkkivalmisteiden hyvin harvinaisena haittavaikutuksena voi esiintyä esimerkiksi paikallista ihoärsytystä. Epäiltäessä haittavaikutusta on syytä ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Ensiapuna eläin pestään sampoolla tai astianpesuaineella haaleaa vettä käyttäen, jotta ihon rasvassa oleva vaikuttava aine saadaan pois. Pesuja voi joutua uusimaan ja pesun jälkeen eläin kuivataan hyvin ja pidetään lämpimänä.

Kissat ovat koiria herkempiä punkkimyrkyille ja esim. permetriini on kissalle vaarallinen.