Punkkivälitteiset sairaudet voivat tarttua lemmikkiin

Punkkien elinalueen levitessä punkkivälitteiset taudit yleistyvät. Yleisimmät punkkivälitteiset taudit lemmikeillä Suomessa ovat anaplasmoosi ja borrelioosi, ihmisillä puolestaan borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

Kaikki tartunnan saaneet lemmikit eivät sairastu ja pääsääntöisesti eläinten oireet ovat lievempiä kuin ihmisillä. Toisinaan punkkivälitteiset sairaudet voivat aiheuttaa kuitenkin vakavan sairauden myös kissoilla ja koirilla.

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa vasta-ainemääritysten perusteella suomalaisilla koirilla esiintyy yleisimmin anaplasmoosi- ja borrelioositartuntoja. Puutiaisaivotulehdusta ei ole todettu koirilla Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa on raportoitu vakavia sairastumisia.

Punkki kiinnittyy isäntäeläimen ihoon erityisellä kiinnittymiselimellään. Punkki ei varsinaisesti ime verta, vaan se juo kiinnittymiskohdan haavaan tihkuvan veren. Aterioinnin aikana punkki palauttaa osan syömästään materiaalista takaisin ihohaavaan, mikä mahdollistaa useiden taudinaiheuttajien siirtymisen punkista koiraan. Eri taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin kiinnittymisen eri vaiheissa. Esimerkiksi borrelioosiriski on pieni ensimmäisen 24 tunnin aikana ja suurimmillaan 48 tuntia punkin puremasta, mutta puutiaisaivotulehdusta välittävä virus saattaa tarttua heti, kun punkki pureutuu ihoon kiinni.

Epämääräiset oireet vaikeuttavat diagnoosia

Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat bakteeriperäisiä sairauksia, joita voidaan alkuvaiheessa hoitaa antibiooteilla. Borrelia- ja anaplasmatartunnan riski kasvaa punkkien ollessa kiinnittyneenä yli vuorokauden, mutta joissain tapauksissa tartunta voi tapahtua nopeamminkin. Borrelioosin oireita lemmikeillä ovat väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, liikkumisvaikeudet ja ontuminen, jotka tyypillisesti kehittyvät vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua punkin puremasta.

Ihmiselle tyypillinen punainen rengasmainen ihottuma pureman ympärillä jää lemmikillä yleensä havaitsematta. Anaplasmoosi aiheuttaa kuumetta, lihaskipua, apaattisuutta sekä verenkuvan muutoksia. Oireet kehittyvät noin 1–2 viikossa tartunnasta.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama sairaus ja se aiheuttaa lemmikeille samankaltaisia oireita kuin ihmisille eli korkeaa kuumetta, syömättömyyttä ja hermostoperäisiä oireita. Virus siirtyy punkista lemmikkiin hyvin pian punkin kiinnittymisen jälkeen eikä virukseen ole parantavaa hoitoa vaan puutiaisaivotulehdus hoito on tukihoitoa.