Punkkien levittämät sairaudet voivat tarttua lemmikkiin

Punkkien elinalueen levitessä punkkien välittämät taudit yleistyvät. Suomessa yleisimmät punkkivälitteiset taudit lemmikeillä ovat anaplasmoosi ja borrelioosi, ihmisillä puolestaan borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

Kaikki lemmikit, joita punkki puree, eivät sairastu. Sairastuneellakin eläimellä oireet ovat pääsääntöisesti lievempiä kuin ihmisillä. Kuitenkin toisinaan punkkivälitteiset sairaudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden myös eläimellä.

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa todettiin vasta-ainemääritysten perusteella, että suomalaisilla koirilla esiintyy yleisimmin anaplasmoosi- ja borrelioositartuntoja. Suomessa koirilla ei ole todettu puutiaisaivotulehdusta, mutta esimerkiksi Ruotsissa on raportoitu vakavia sairastumisia.

Punkki kiinnittyy isäntäeläimen ihoon erityisellä tarttumiselimellään. Punkki ei varsinaisesti ime verta, vaan se juo kiinnittymiskohdan haavaan tihkuvan veren. Aterioinnin aikana punkki palauttaa osan syömästään materiaalista takaisin ihohaavaan, mikä mahdollistaa taudinaiheuttajien siirtymisen punkista koiraan. Eri taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin kiinnittymisen eri vaiheissa. Esimerkiksi borrelioosiriski on pieni ensimmäisen 24 tunnin aikana ja suurimmillaan 48 tuntia punkin puremasta, mutta puutiaisaivotulehdusta välittävä virus saattaa tarttua heti, kun punkki pureutuu ihoon kiinni.

Epämääräiset oireet vaikeuttavat diagnoosia

Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat bakteerin aiheuttamia sairauksia, joita voidaan alkuvaiheessa hoitaa antibiooteilla. Borrelia- ja anaplasmatartunnan riski kasvaa punkkien ollessa kiinnittyneenä yli vuorokauden, mutta joissain tapauksissa tartunta voi tapahtua nopeamminkin. Borrelioosin oireita lemmikeillä ovat väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, liikkumisvaikeudet ja ontuminen. Oireet ilmaantuvat usein vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua punkin puremasta. Ihmiselle tyypillinen oire, punainen rengasmainen ihottuma pureman ympärillä, jää lemmikillä yleensä havaitsematta.

Anaplasmoosi puolestaan aiheuttaa kuumetta, lihaskipua, apaattisuutta sekä verenkuvan muutoksia. Oireet kehittyvät noin 1–2 viikossa tartunnasta. Sekä borrelioosin että anaplasmoosin oireet helpottavat nopeastikin ajoissa aloitetulla antibioottikuurilla, mutta tauti voi silti uusia. Lisäksi lemmikki voi jäädä viruksen kantajaksi.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama sairaus ja se aiheuttaa lemmikeille samankaltaisia oireita kuin ihmisille eli korkeaa kuumetta, ruokahaluttomuutta ja hermostoperäisiä oireita. Virus siirtyy punkista lemmikkiin hyvin pian punkin kiinnittymisen jälkeen, eikä virukseen ole parantavaa hoitoa vaan puutiaisaivotulehdus hoito on tukihoitoa.