Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa

Puutiaiset, tutummin punkit, ovat runsastuneet ja levinneet yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Ne ovat hyvin yleisiä koiran ja kissan ulkoloisia. Punkkikausi alkaa Suomessa jo helmi-maaliskuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn.

Punkkeja on kymmeniä eri lajeja, joista Suomessa parhaiten tunnetaan Ixodes ricinus. Suomessa esiintyy myös idästä levinnyttä taigapunkkia (I. persulcatus). Punkkeja esiintyy erityisesti lounaissaaristossa ja rannikkoseuduilla sekä Kaakkois-Suomessa, mutta levinneisyysalue on laajentunut yhä pohjoisemmaksi ja puutiaisia esiintyy jo Rovaniemen korkeudella.

Punkki viihtyy kosteissa olosuhteissa, heinikoissa ja aluskasvillisuuden suojissa lähellä maanpintaa vähintään +5 ºC lämpötilassa. Punkkikausi kestää Suomessa tavallisesti maaliskuusta eteenpäin jopa 8 kuukautta tai yli.

Heinänkorsista punkit tarttuvat ohikulkevaan eläimeen, lintuun tai ihmiseen, joihin kiinnittyvät ja imevät verta kehittyäkseen ja lisääntyäkseen. Punkkien esiintyvyys voi vaihdella huomattavasti pienelläkin alueella mikroilmaston vuoksi. Esimerkiksi aurinkoisella niityllä niitä voi majailla vähemmän, mutta viereisessä varjoisammassa metsässä samaan aikaan olla runsaastikin. Erityisen hyvin ne viihtyvät kosteilla niityillä ja metsäteiden reunoilla. Punkit aktivoituvat ilta- ja yöaikaan, kun lämpötila viilenee.

Punkin elämänkierto

Punkin elämänkiertoon kuuluu kolme kehitysvaihetta, jotka kaikki tarvitsevat veriaterian kehittyäkseen seuraavaan muotoon ja naaras lisääntyäkseen. Aikuinen naaras irrottautuu isäntäeläimestä veriateriansa jälkeen ja munii jopa 2000 munaa maaperän karikekerrokseen. Munista kuoriutuu noin kahdeksassa viikossa toukkia, joista kehittyy edelleen nymfejä ja nymfeistä aikuisia puutiaisia. Eri muodot eroavat toisistaan lähinnä kokonsa perusteella: toukat ovat alle 1 mm kokoisia, nymfit noin 1 mm ja aikuiset noin 3 mm kokoisia.

Toukat ja nymfit imevät verta lähinnä pikkunisäkkäistä ja ateriointi kestää muutaman päivän. Aikuiset puutiaiset aterioivat isommissa eläimissä noin viikon ajan. Punkin elämänkierto munasta aikuiseksi kestää Suomessa tyypillisesti kolme vuotta.