Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa

Puutiaiset, tutummin punkit, ovat runsastuneet ja levinneet yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Ne ovat hyvin yleisiä koiran ja kissan ulkoloisia. Punkkikausi alkaa Suomessa jopa helmi-maaliskuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn.

Punkkeja on kymmeniä eri lajeja, joista Suomessa parhaiten tunnetaan Ixodes ricinus. Suomessa esiintyy myös idästä levinnyttä taigapunkkia (I. persulcatus). Punkkeja esiintyy erityisesti lounaissaaristossa ja rannikkoseuduilla sekä Kaakkois-Suomessa, mutta levinneisyysalue on laajentunut yhä pohjoisemmaksi ja puutiaisia esiintyy jo Rovaniemen korkeudella.

Punkki viihtyy kosteissa olosuhteissa, heinikoissa ja aluskasvillisuuden suojissa lähellä maanpintaa vähintään +5 ºC lämpötilassa. Punkkikausi kestääkin Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen jopa 8 kuukautta – ylikin.

Punkit odottavat paikoillaan heinänkorsissa ohikulkevaa eläintä, lintua tai ihmistä, joihin kiinnittyvät ja imevät verta kehittyäkseen ja lisääntyäkseen. Punkkien esiintyvyys voi vaihdella huomattavasti pienelläkin alueella mikroilmaston vuoksi.

Punkin elinkierto

Punkin elinkiertoon kuuluu kolme kehitysvaihetta, jotka kaikki tarvitsevat veriaterian kehittyäkseen seuraavaan muotoon ja naaras lisääntyäkseen. Aikuinen naaras pudottautuu isäntäeläimestä veriateriansa jälkeen ja munii jopa 2000 munaa maaperän karikekerrokseen. Munista kuoriutuu noin kahdeksassa viikossa toukkia, joista kehittyy edelleen nymfejä ja nymfeistä aikuisia puutiaisia. Eri muodot eroavat toisistaan lähinnä kokonsa perusteella: toukat ovat alle 1 mm kokoisia, nymfit noin 1 mm ja aikuiset noin 3 mm kokoisia.

Toukat ja nymfit imevät verta tyypillisesti pikkunisäkkäistä ja ateriointi kestää muutaman päivän. Aikuiset puutiaiset aterioivat isommissa eläimissä noin viikon ajan. Punkin elinkierto munasta aikuiseksi kestää Suomessa tyypillisesti kolme vuotta.