Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin punkkeja koskeviin kysymyksiin.

Lemmikissäni on punkki, mitä tehdä?

Lemmikkiin kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti punkkipinsettiä tai -pihtiä apuna käyttäen. Pihtejä ja pinsettejä on olemassa erilaisia. Tutustu niiden käyttöohjeisiin ennen punkin irrottamista. Koska sataprosenttista punkkisuojaa ei ole, lemmikin turkki on syytä tarkastaa huolellisesti päivittäin koko punkkikauden ajan punkkisuojasta huolimatta.

Voiko punkin irrottaa sormin?

Punkkia ei kannata yrittää irrottaa lemmikistä paljain käsin tai esimerkiksi rasvalla tukehduttamalla. Apteekeissa, lemmikkieläinkaupoissa ja eläinlääkäriasemilla myydään punkkien irrotukseen tarkoitettuja pihtejä ja pinsettejä, joilla punkin saa helposti irroitettua. Tutustu käyttöohjeisiin ennen punkin irrottamista.

Mitä tehdä, jos punkki ei irtoa kokonaisena?

Punkin ateriointi isäntäeläimessä kestää muutaman päivän. Kiinnittymisen alkuvaiheessa, eli parin kolmen ensimmäisen päivän aikana punkin kiinnittymiselin on ihossa niin tiukasti kiinni, ettei punkki pysty irrottautumaan itsekään. Tässä vaiheessa pois nyppäistystä punkista jää pakostakin osia kiinnittymiskohtaan. Kiinnittymiskohtaan saattaa jäädä pieni tulehdus, joka yleensä paranee nopeasti itsestään.

Mitä jos punkin kiinnittymiskohta tulehtuu?

Punkkia on vaikea irrottaa ilman, että siitä ei jäisi osia ihoon. Tällaiset punkin jäänteet saattavat aiheuttaa ihossa tulehduksen, joka näkyy punoituksena tai pienenä paiseena. Nämä oireet eivät ole merkki punkin levittämien tautien siirtymisenä lemmikkiin.

Tulehtunutta kohtaa voi puhdistaa mahdollisuuksien puitteissa desinfiointiaineella ja tarvittaessa karvaa voi leikata pois tällaisen kohdan ympäriltä. Mikäli tulehdus leviää iholla, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Mitä sairauksia punkit levittävät?

Punkit toimivat taudinlevittäjinä eli vektoreina useille eri taudinaiheuttajille. Yleisimmät punkkivälitteiset taudit lemmikeillä Suomessa ovat anaplasmoosi ja borrelioosi, ihmisillä puolestaan borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Puutiaisaivotulehdusta ei ole todettu koirilla Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa on raportoitu vakavia sairastumisia. Ruskeat koiranpunkit voivat tartuttaa koiraan muun muassa babesioosia ja ehrlichioosia. Ruskea koiranpunkki voi levittää sairauksia myös ihmisiin. Tautitilanne on maakohtainen, joten muissa maissa eri punkkilajit voivat levittää eri tauteja.

Miten taudit siirtyvät punkista lemmikkiin?

Punkki kiinnittyy isäntäeläimen ihoon erityisellä kiinnittymiselimellään. Punkki ei varsinaisesti ime verta, vaan se juo kiinnittymiskohdan haavaan tihkuvan veren. Aterioinnin aikana punkki palauttaa osan syömästään veriateriasta takaisin ihohaavaan, mikä mahdollistaa useiden taudinaiheuttajien siirtymisen punkista lemmikkiin. Eri taudinaiheuttajat siirtyvät lemmikkiin kiinnittymisen eri vaiheissa. Esimerkiksi borrelioosiriski on pieni ensimmäisen 24 tunnin aikana ja suurimmillaan 48 tuntia punkin puremasta, mutta puutiaisaivokuumetta välittävä virus saattaa tarttua heti, kun punkki pureutuu ihoon kiinni.

Voiko lemmikillä nähdä rengasihottumaa punkin puremakohdan ympärillä?

Lemmikeillä ei juuri esiinny borrelia-tartunnan yhteydessä punaista rengasmaista ihottumaa, joka on ihmisellä tyypillinen borrelioosin merkki.

Mikä on paras tapa torjua punkkeja ja niiden levittämiä tauteja?

Ehdottomasti paras hoito punkkivälitteisiin sairauksiin on ennaltaehkäisy eli punkkien kiinnittymisen estäminen tarkoituksen mukaisella ulkoloislääkkeellä koko punkkikauden ajan. Lisäksi päivittäinen punkkisyyni on suositeltavaa niin lemmikeille kuin omistajillekin.

Milloin punkkeja esiintyy?

Punkkikausi kestää Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen myöhäiseen syksyyn. Koska punkki on aktiivinen vielä +5 C lämpötilassa, punkkikauden kesto voi olla jopa 8 kuukautta. Syksyllä punkkeja voi esiintyä jopa enemmän kuin kesällä, joten syyskuu ja lokakuu ovat vielä aktiivista punkkiaikaa.

Mitä eroja on punkkivalmisteilla?

Markkinoilla olevilla lääkkeellisillä punkkivalmisteilla on joko karkottava eli puremista ehkäisevä ja tappava vaikutus tai vain tappava vaikutus punkkeihin. Karkottava vaikutus ehkäisee punkkien tarttumista turkkiin, jolloin punkkien kulkeutuminen sisätiloihin lemmikin mukana vähenee tai loppuu. Tämä puolestaan vähentää myös ihmisen riskiä sairastua punkkivälitteisiin sairauksiin. Lääkkeellisiä punkkivalmisteita saa sekä ilman reseptiä että reseptillä. Valmisteissa on kuitenkin eroja esimerkiksi vaikutusajan, valmistemuodon ja käyttöaiheen suhteen. Lääkkeellisten punkkivalmisteiden lisäksi markkinoilla on esim. yrttituotteita. Näiltä ei kuitenkaan vaadita samanlaisia tehon ja turvallisuuden osoittavia tutkimuksia kuin lääkkeiltä.